AlphaStocks

Investeren in de cannabissector?

AlphaStocks inside

Investeren in de cannabissector? 

Nog maar 10 jaar geleden zouden niet veel mensen de wietindustrie als een goede investering hebben beschouwd. Maar in minder dan een decennium ging marihuana van illegaal in alle 50 Amerikaanse staten naar legaal (althans in een bepaalde hoedanigheid) in meer dan de helft van de staten.

In 2021 is het voor particulieren gemakkelijker dan ooit om te investeren in de marihuana-industrie. We zijn echter nog niet helemaal uit als het gaat om regulering en normalisatie van de cannabissector. Totdat het kopen, verkopen en gebruiken van marihuana volledig legaal is op federaal niveau voor elk doel (recreatief en medicinaal), zal de industrie waarschijnlijk enige volatiliteit blijven ervaren.

roberto-valdivia-HrRm_V-V0sM-unsplash (1)
matthew-brodeur-qcCPIhhdgTw-unsplash

Hoe zit het precies?

We moeten niet vergeten dat de wiethandel jong is. Het begin van de in de VS belegbare cannabisindustrie was iets meer dan zes jaar geleden, in januari 2014, volgens Morgan Paxhia, de mede-oprichter en directeur van Poseidon Investment Management. 

Hoewel recreatieve marihuana in 2012 werd gelegaliseerd, openden bedrijven pas twee jaar later hun deuren voor de verkoop. “Deze periode was de eerste maand van legale verkoop voor volwassenen in Colorado en het begin van een strak gereguleerde markt,” zei Paxhia. 

Vóór januari 2014 waren er volgens Paxhia al in 1996 medische markten in de VS. Deze markten waren echter over het algemeen non-profit, dus er was geen eigen vermogen en beperkt geïnvesteerd kapitaal voordat recreatieve wietwinkels een ding werden.
In de afgelopen zeven jaar hebben 18 staten en het District of Columbia cannabis gedecriminaliseerd voor niet-medisch gebruik, waardoor de industrie met grote sprongen kon groeien. In feite werd 2020 door velen beschouwd als een doorbraakjaar voor de industrie, aangezien de legale verkoop in de Verenigde Staten $ 17,5 miljard overschreed , een stijging van 46% ten opzichte van het voorgaande jaar. En naarmate de marihuana-industrie in de Verenigde Staten groeit, zijn er meer mogelijkheden om erin te investeren.

De risico's van beleggen in cannabis-aandelen

Voordat u in cannabis-aandelen (of wat dan ook) belegt, is het belangrijk om alle risico’s in overweging te nemen en te begrijpen waar u aan begint. 
“Veel aandelen in onze ruimte maken grote stijgingen en dalingen door”, zei Paxhia. “2021 is een goed voorbeeld met verschillende cannabisaandelen die aanzienlijk stijgen tot februari 2021 en vervolgens met maar liefst 50-60% dalen vanaf oktober 2021.”

Omdat de cannabisindustrie in de Verenigde Staten nog zo jong is, is deze volatiliteit niet perse een verrassing. Toch kan het een schok zijn voor beleggers die nog niet eerder extreme volatiliteit in hun portefeuilles hebben ervaren, of wiens portefeuilles te sterk gericht zijn op cannabis.

damian-barczak-U9E423m3Hd8-unsplash

Toch investeren in cannabis?

Er zijn letterlijk honderden marihuana-aandelen om uit te kiezen in 2021.  Cannabisbedrijven kan je indelen in verschillende categorieën, waaronder telers en retailers, leveranciers van ondersteunende producten en diensten en cannabis-biotechbedrijven.

Enkele van de cannabis-aandelen die momenteel op de markt zijn, zijn:
Curaleaf Holdings (CURLF)
Canopy Growth Corporation (CGC)
Green Thumb Industries (GTBIF)
Tilray (TLRY)
Cronos group (CRON)

Naast enkele van de nieuwere cannabisbedrijven in de branche, zijn er ook bedrijven die al veel langer bestaan en zich bij de branche hebben aangesloten. In feite zijn er waarschijnlijk enkele namen die u herkent op de lijst. Die bedrijven zijn onder meer:
Anheuser-Busch (BUD)
Altria (MO)
Scotts Miracle-Gro (SMG)

Het voordeel van beleggen in deze bedrijven is dat ze een bewezen staat van dienst hebben die verder teruggaat dan hun deelname aan de cannabisindustrie. En omdat marihuana slechts één branche is waarin ze actief zijn, zijn ze mogelijk meer geïsoleerd van een deel van de volatiliteit van de industrie. Onthoud dat als het om beleggen gaat, experts aanbevelen om uw portefeuille te diversifiëren, wat betekent dat u uw beleggingen spreidt over brede fondsen in plaats van individuele aandelen. 

AlphaStocks Inside – Schrijver: Vincent