AlphaStocks

Wat is een VIE structuur?

Voor Chinese bedrijven in bepaalde sectoren zoals telecommunicatie, e-commerce, educatie en media zijn er restricties wat betreft foreign investments. Die zijn er om de controle niet uit handen te verliezen en om buitenstaanders geen grote belangen toe te kennen in cruciale sectoren van de Chinese economie.

China publiceert zogeheten ‘Negative Lists’ waarin sectoren staan aangegeven waarin investeringen van buitenaf niet zijn toegestaan of in ieder geval zijn gelimiteerd. Hoewel deze restricties minder stevig aan het worden zijn, zijn ze wel degelijk van belang. 

Voor sommige bedrijven is foreign investment dus niet toegestaan dan wel gelimiteerd. Om toch toegang te krijgen tot deze aandelen is een speciale constructie bedacht. Hierdoor kan een niet-Chinese belegger toch via bijvoorbeeld de Amerikaanse beurs deze aandelen kopen.

Deze bedrijven maken gebruik van een slimme juridische constructie die ook wel bekend staat als de zogeheten VIE-Structure, een Variable Interest Entity structuur. De VIE-structuur bevat drie onderdelen:

  1. Een buitenlandse houdstermaatschappij. Vaak ingeschreven op de Kaaimaneilanden.
  2. Een Chinese onderneming volledig in buitenlandse handen (WFOE en sinds januari 2020 een zogeheten foreign-funded enterprise)
  3. Een Chinese onderneming volledig in eigendom van Chinese staatsburgers

    Lees meer op:  https://alphastocks.nl/vie-structuur